Obowiązujące trendy pozwalają na wiele, dlatego w każdej restauracji można udekorować stoły tak, by ich wygląd korespondował z aktualną modą, a przy okazji pasował do charakteru miejsca. Przede wszystkim trzeba pamiętać, by unikać efektu przytłoczenia — jeśli chodzi o stoliki restauracyjne, zwłaszcza te o niewielkich rozmiarach, mniej znaczy więcej. Każdy gość, który chce coś zjeść, napić się i swobodnie rozmawiać, musi czuć się swobodnie przy stoliku.
Prostota w dobrym guście
Jednym z ostatnich trendów, które sprawdziły się w wielu restauracjach, jest tworzenie w nich domowej atmosfery. Dekorując stół, można zatem postawić na dodatki, które sprawią, że goście nie będą czuli się skrępowani otaczającym ich nadmiernym przepychem. Aby osiągnąć taki ”domowy” efekt, warto wybrać drewno w naturalnym kolorze. Drewniany wazon to znakomity pomysł — najlepiej zdecydować się na model o obłym kształcie. Sprawdzą się też dekoracje w ciepłych kolorach takich jak pomarańczowy, żółty, nieco przygaszona czerwień. Kolorowe świece bez wątpienia stworzą przytulny klimat. Na pewno godne uwagi są lniane bieżniki. Nawiązują do sztuki ludowej, ale świetnie sprawdzają się także w minimalistycznych, nowoczesnych wnętrzach.
Elegancja i oryginalność
Dekoracje stołów przyszykowanych na ważną uroczystość lub będących elementem wyposażenia lokalu o prestiżowym charakterze powinny być szczególnie wysublimowane. Trendy 2020 podpowiadają, aby udekorować stoły szklanymi, przezroczystymi ozdobami. Świetny efekt uzyska się także, wybierając biel i blady róż w towarzystwie złota lub srebra. Bieżniki na stół z organzy ozdobionej kwiatowym motywem o metalicznym połysku, a także podobnie upiększone kieszonki na sztućce i serwetki na pewno zrobią dobre wrażenie. Jeśli chce się postawić na nieco bardziej awangardowy styl, warto wybrać dekoracje o geometrycznym designie. Jednak trzeba pamiętać, że optymalny efekt uzyska się, decydując się na jeden wyrazisty, geometryczny akcent, którym może być na przykład wzór na bieżniku.